Lenovo T430 laptop osX 11.4 Opencore 0.6.3 - sound chip ALC3202 not working

aloysius

New member
Joined
Jul 18, 2021
Motherboard
Lenovo Thinkpad T430
CPU
I5-3320
Graphics
Intel HD Graphics 4000
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi everyone !
I really need help to fix my opencore BigSur. Everything is fine except the fact I can't manage to activate my embedded ALC3202 sound chip.
I really tried everything but nothing worked, I'm stuck with a 'no sound' Lenovo T430.
No soundcard is present in the operating system and DCPIManager returns no codec, only Device and sub-device IDs.
If anyone has got any idea about this issue, I'll really appreciate any kind of help.
Thanks.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi everyone !
I really need help to fix my opencore BigSur. Everything is fine except the fact I can't manage to activate my embedded ALC3202 sound chip.
I really tried everything but nothing worked, I'm stuck with a 'no sound' Lenovo T430.
No soundcard is present in the operating system and DCPIManager returns no codec, only Device and sub-device IDs.
If anyone has got any idea about this issue, I'll really appreciate any kind of help.
Thanks.
It's ALC269. Use Layout ID=28.
 

aloysius

New member
Joined
Jul 18, 2021
Motherboard
Lenovo Thinkpad T430
CPU
I5-3320
Graphics
Intel HD Graphics 4000
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Thank you for your reply. Unfortunately, I already tried alcid=28, but no soundcard was found. I tried so much other layout IDs but no sound card available when rebooting. Never. As I said I tried almost everything, even patching DSDT but for sure, I missed something. If you need any file to examine, I can attach anything useful in order to try to understand what's wrong with my opencore configuration. Please let me know.
:)
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Thank you for your reply. Unfortunately, I already tried alcid=28, but no soundcard was found. I tried so much other layout IDs but no sound card available when rebooting. Never. As I said I tried almost everything, even patching DSDT but for sure, I missed something. If you need any file to examine, I can attach anything useful in order to try to understand what's wrong with my opencore configuration. Please let me know.
:)
If you have patched the ACPI, attach your PR files to check further.
 

aloysius

New member
Joined
Jul 18, 2021
Motherboard
Lenovo Thinkpad T430
CPU
I5-3320
Graphics
Intel HD Graphics 4000
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I don't really know what 'PR' files means, so I attached the whole EFI directory if it can be useful. What are PR files ?
Thank you very much for trying to help.

ps : ok, I found PR file means Problem Reporting file... I'm gonna take a look at this particular topic.
 

Attachments

  • EFI.zip
    17.1 MB · Views: 85
Last edited:

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I don't really know what 'PR' files means, so I attached the whole EFI directory if it can be useful. What are PR files ?
Thank you very much for trying to help.

ps : ok, I found PR file means Problem Reporting file... I'm gonna take a look at this particular topic.
Incomplete PR files. IOReg and Kextcache output is missing.
 

aloysius

New member
Joined
Jul 18, 2021
Motherboard
Lenovo Thinkpad T430
CPU
I5-3320
Graphics
Intel HD Graphics 4000
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I'm sorry, I missed the complete guide about how to post a proper help request before posting this request 😕. I understand you need every useful information about hackintosh installation and missing info can be pretty annoying when trying to help.
This time, I tried to provide full ioreg extracted with ioRegistryExplorer and Kextcache output (which is empty) using : sudo kextcache -i/
I also joined patchmatic -extractall output files if it can be useful in any way.
Once again, thank you for you help.
 

Attachments

  • PR files.zip
    4.1 MB · Views: 53

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I'm sorry, I missed the complete guide about how to post a proper help request before posting this request 😕. I understand you need every useful information about hackintosh installation and missing info can be pretty annoying when trying to help.
This time, I tried to provide full ioreg extracted with ioRegistryExplorer and Kextcache output (which is empty) using : sudo kextcache -i/
I also joined patchmatic -extractall output files if it can be useful in any way.
Once again, thank you for you help.
IOReg is corrupt. Use V2.
 

aloysius

New member
Joined
Jul 18, 2021
Motherboard
Lenovo Thinkpad T430
CPU
I5-3320
Graphics
Intel HD Graphics 4000
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Do you need this sort of file instead ? Please take a look at the joined file.
Result of "ioreg -f >ioreg.txt" command.
 

Attachments

  • ioreg.txt.zip
    9.8 KB · Views: 31

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Do you need this sort of file instead ? Please take a look at the joined file.
Result of "ioreg -f >ioreg.txt" command.
You need to attach a copy of IOReg.
 
Similar threads
Thread starter Title Forum Replies Date
W Power Consumption Laptop macOS Big Sur 3
P Laptop display not working macOS Big Sur 23

Similar threads

Forum statistics

Threads
537
Messages
5,277
Members
4,704
Latest member
sequethin